Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

Verdier og fortellemåter i folkediktning – analysér og skriv

Verdier og fortellemåter i folkediktning

S3 Folkediktning.jpg

1 Typisk fortellemåte for folkediktning

Muntlige fortellinger som stadig har blitt overlevert fra en generasjon til en annen, er gjerne bygd opp etter et bestemt mønster eller formel. Vi kaller det ofte for formeldiktning.

Du finner oversikt over disse formlene på side 201 i studieboka, eller i oppgaven "Episke lover i folkediktningen" her på nettsiden.

  • Les eventyret om Askeladden på side 26 i Signatur 3 tekstsamling.
  • Lag en stikkordsliste over de elementene du fant i dette eventyret som viser at dette er typisk fortellemåte for muntlig overleverte historier.

2 Typiske verdier for eventyr

Helten i eventyret er ofte liten og ubetydelig og trenger gode hjelpere for å seire i sin kamp mot onde makter. Eventyrene ender alltid med at det onde seirer mot det gode.

  1. Hvordan passer Askeladden inn som en typisk eventyrhelt?
  2. Hvordan klarer han å løse oppgaven han blir satt til? Hvilke «onde» makter må han kjempe mot?
  3. Hvilken belønning får helten i dette eventyret? Er det noen onde her som får sin straff?

3 Sammenlikning med tekster fra vår tid

I moderne tid finnes det mange filmer og bøker som er bygd opp omkring samme formel som de tradisjonelle folkeeventyrene. Eksempler kan være Mio, min Mio og Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, Drømmen om Narnia av C.S.Lewis, Ringenes herre av Tolkien og bøkene om Harry Potter av J.K. Rawlings.

  • Ta for deg en bok eller film fra vår tid som du synes har mye til felles med eventyrsjangeren. Skriv en tekst på 250 ord der du kort gjør greie for hva som er typiske eventyrliknende trekk. Pek på disse trekkene helt konkret. (Et stikkord kan være: Hvordan vil du beskrive helten?)