Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

Romantikken og nasjonalromantikken 1800–1850 – test deg selv – skriv inn rett ord

Litteraturhistorie – Romantikk og nasjonalromantikk – 1800–1850

Romantikken og nasjonalromantikken 1800–1850 – innfyllingsoppgave

Fyll inn rett ord/begrep. Det skal være ett ord på hver plass. Sammenhengen i teksten kan gi deg tips om hvilket ord som er riktig. Du kan gjerne bruke boka.


Romantikken hadde sitt utspring i og , og oppstod her på slutten av . Sentrale navn i denne forbindelse er: Johann Wolfgang von Goethe og Heinrich Heine fra Tyskland, Lord Byron, Percy Bysshe Shelley, Mary Shelley og Jane Austen fra England.

I de sentrale delene av Europa varte perioden til omkring . I Norge faller romantikken sammen med tiden etter 1814, da litteraturen skulle bli norsk igjen. Perioden begynte altså senere og varte noe lenger her hjemme.

Det er vanlig å skille mellom en fra , og en fra . Begge er sentimentale, spontane, mektige og følelsesladde. Forskjellen er at den første er og harmoniserende både når det gjelder innhold og form, mens den andre er mer .

Hovedsjangeren nå er , med rik bruk av symboler og . Kunstner- og var også viktige, og typisk for mange romaner er at de forble fragmentariske, eller oppstykkede.