Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag – test deg selv – skriv inn rett ord eller begrep

Litteraturhistorie – Postmodernisme og nyere litteratur – 1980-idag

Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag – Postmodernisme: de store sannheters død – innfyllingsoppgave

Fyll inn rett ord/begrep. Det skal være ett ord på hver plass. Sammenhengen i teksten kan gi deg tips om hvilket ord som er riktig. Du kan gjerne bruke boka.


Forstavelsen «post» betyr , og betegnelsen postmodernisme brukes om og som kom etter . I Norge skjedde dette på 1980-tallet. Begrepet oppstod innenfor arkitektur og bildekunst, der det ble brukt som betegnelse for en slags . Den postmodernistiske litteraturen speiler , og postmodernisme generelt handler om det . Den nye skrivemåten som etablerte seg på 1980-tallet er ikke egentlig ny, men den er en blanding av flere skrivemåter fra tidligere litteraturepoker. Det er ingen former eller lenger, og forfatteren står fritt til å skrive akkurat slik han eller hun vil. Språket i de postmodernistiske tekstene er ofte preget av en stil, med en komisk og undertone. Ved første øyekast kan postmodernistisk litteratur av og til virke , fordi mange forfattere søker seg bort fra de tradisjonelle, store fortellingene. Litteraturen er preget av en , en tilværelse uten faste holdepunkter. Selv om typiske tema er , , uforklarlige fenomener, og kropp, kan den postmodernistiske forfatteren i realiteten skrive om absolutt hva han eller hun ønsker. Alt er lov når det gjelder språk og historiens oppbygning, og det samme gjelder tema.