Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

Middelalder og norrøn tid – Snorre og diktningen hans – test deg selv – fyll inn

Litteratur og verdier – Middelalder – 500–1500

Middelalder og norrøn tid – Snorre Sturlason (1179–1241) og diktningen hans – innfyllingsoppgave

Fyll inn rett ord/begrep. Det skal være ett ord på hver plass. Sammenhengen i teksten kan gi deg tips om hvilket ord som er riktig. Du kan gjerne bruke boka.


Snorre Sturlason er en av de få dikterne vi kjenner navnet til. Han er kjent som forfatteren av og . Snorre ble født på og var en velstående høvding og lovsigemann. En fremsa for juryen hva loven sa om en forbrytelse. Snorre vokste opp i et miljø, hvor kjennskap til både og var vanlig. Som en av de mektigste mennene på Island hadde han også god kontakt med kongemakten i Norge, og besøkte landet to ganger for å knytte allianser der.

På 1200-tallet skrev altså Snorre . Det er en innføring i , og Snorre skrev om den gamle og om hvordan man bruker poetiske bilder og versemål for å skape diktene. Han demonstrerer selv alle teknikkene, med så mange som ulike versetyper! Mange mener at Snorre skrev dette verket for å ta vare på skaldekunsten før den gikk i glemmeboka.

Snorre ville også forklare hvordan Norge hadde vokst til en sterk kongemakt etter vikingtiden, og er en samling av 17 sagaer om norske konger. Kallenavnet Heimskringla kommer fra de første ordene i verket, , som betyr , altså verdens omkrets. Sagaene forteller om og om politiske hendelser fra 1000-tallet, og er viktige historiske dokumenter som har betydd mye for den norske nasjonalfølelsen.