Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

Kapittel 9 – Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag

Klikk her for å laste ned fasiten.


Fasiter til oppsummeringsspørsmålene

Kapittel 9 – Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag

1. Hva kjennetegner den postmodernistiske skrivemåten?

Det er ingen faste former eller regler lenger, og forfatteren står fritt til å skrive akkurat slik han eller hun vil. Språket i de postmodernistiske tekstene er ofte preget av en minimalistisk stil, med en komisk og/eller ironisk undertone.

2. Hva menes med samtidslitteratur?

Litteratur som skrives i den tiden leseren lever.

3. Hvilke temaer er forfatterne mest opptatt av etter 1980?

Litteraturen etter 1980 er preget av en rotløshet, en tilværelse uten faste holdepunkter. Karakterene veksler mellom ulike holdninger, standpunkter og prioriteringer. Selv om typiske tema er mord, vold, uforklarlige fenomener, kunst og kropp, kan den postmodernistiske forfatteren i realiteten skrive om absolutt hva han eller hun ønsker. Alt er lov når det gjelder språk, tema og oppbygning.

4. Hvilket verk av Karl Ove Knausgård har vært mye omtalt? Hvorfor?

Min Kamp 1–6. I Min kamp 1–6 overskrides grensene mellom det private og det offentlige, og mange, deriblant forfatterens egen familie som føler seg utlevert, har kritisert dette sterkt.

5. Hva legger vi i begrepet biografisk dokumentarisk litteratur?

I mange av samtidstekstene er det vanskelig å skille mellom fakta og fiksjon. Mange forfattere skriver om personer som kan minne om dem selv, og lar til og med hovedpersonen ha samme navn som forfatteren. Noen hevder også at det er seg selv de skriver om. Disse bøkene kan være vanskelige å få grep om fordi man ikke vet hva man skal stole på, hva som er sannhet og hva som er løgn.

6. Hva menes med metafiksjon? Forklar begrepet med egne ord.

«Metafiksjon» betegner tekster som kommenterer seg selv, litteraturen eller skriveprosessen.

7. Hva legger du i begrepet skittenrealisme?

Det er flere kjennetegn ved skittenrealistisk litteratur. Heltene er som regel antihelter og vi møter dem ofte i deprimerende eller desperate situasjoner. Antiheltene i disse bøkene er ofte menn, og de er innesluttede og ensomme, fanget i sin egen tankeverden. De fleste miljøene i bøkene er lagt utenfor byer. Vi opplever gjerne bygdesamfunn som etter skittenrealistenes syn er preget av lediggang og åndelig sneversyn, vold, misbruk og incest. Språket er gjerne hardbarket med mange a-endelser og ligger nært opp til talespråket. Gjennom hyppig bruk av dialog og replikker får vi høre om tomhet, avmakt og dype familiekonflikter.

8. Hva menes med globalisering og multikulturalisme?

Ordet globalisering beskriver en verdenssituasjon med økt flyt over landegrenser: flyt av varer og mennesker, og den mer elektroniske flyten av penger, bilder, informasjon og ideer. I et multikulturelt samfunn lever folk med ulik etnisitet, kultur og religion sammen.