Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

Renessanse og barokk 1500–1600 – test deg selv – fyll inn rett begrep

Litteraturhistorie – Renessanse og barokk – 1500–1600

Renessanse og barokk 1500–1600 – innfyllingsoppgave

Fyll inn rett ord/begrep. Det skal være ett ord på hver plass. Sammenhengen i teksten kan gi deg tips om hvilket ord som er riktig. Du kan gjerne bruke boka.


Renessanse betyr , og det som skulle gjenfødes var den antikke kulturen fra det gamle Hellas. Oppfordningen lød ad fontes, som betyr at man skulle . Kildene var kunst og kultur fra antikken, og studiet av humanistiske fag som , litteratur og ga klassisk dannelse og utviklet oss som mennesker. Forenklet kan vi si at det antikke idealet var et menneske som forstår verden og hersker over den ved hjelp av sin.

I Europa skjer det store forandringer i tiden etter middelalderen: det ptolemeiske, geosentriske, verdensbilde erstattes av det kopernikanske, heliosentriske: Sola går ikke lenger rundt jorda, men omvendt. Paven og taper terreng og mister noe av makten sin. Universalgeniene Leonardo da Vinci og Michelangelo endrer framstillingen av mennesket i kunsten. Kunsten ønsket å vise et menneske skapt i bilde, og malerier og skulpturer skulle nå være , realistiske og vise følelser. Tenk bare på bildet av den hemmelighetsfulle Mona Lisa av Leonardo da Vinci eller Michelangelos berømte statue av David som vi finner i Firenze i .