Nettressurs for Norskboka vg2 yrkesfag finner du på norskboka.fagbokforlaget.no | Nettressurs for Intertekst påbygging vg3 finner du på intertekst.fagbokforlaget.no

3. Opplysningstid – fyll inn rett ord (på nynorsk)

Litteraturhistorie – Opplysningstid – 1700-tallet

3. Opplysningstid – fyll inn rett ord (på nynorsk)

Fyll inn rett ord. Det skal vere eitt ord på kvar ledig plass. Samanhengen i teksten kan gje deg tips om kva som er rett ord. Kanskje må du også bruke boka. Hugs også at dette er ein tekst på nynorsk, så orda du fyller inn, må også stå på nynorsk og ha korrekt bøying.

I litteraturhistorien kallar ein gjerne 1700-talet for . Den rådande stilretninga var . Det som særpregar perioden, er at filosofar, vitskapsmenn og ikkje minst var opptekne av å formidle kunnskap og fornuft. Opplysningstida bygger vidare på tankane frå , 200 hundre år tidlegare. I renessansen vart nemleg filosofi, kunnskap og litteratur frå gjenoppdaga, etter å ha vore gløymd opp gjennom mellomalderen. Forfattarane i opplysningstida brukar den klassiske litteraturen frå og romersk antikk som inspirasjon og ideal. Difor kallar ein stilen for . I Danmark-Noreg er den fyrste som diktar i dei klassiske sjangerane. I løpet av om lag fem år, som han sjølv kalla for sin raptus, skreiv han over 20 , i tillegg til mange satirar og essay. Men Holberg var ikkje berre forfattar av , han skreiv sakprosa også. Han var ved Universitet i , og skreiv både historiske, juridiske og filosofiske skrifter. I dag er det likevel spesielt sine han blir hugst for.